logo

Пољопривреда

Пољопривредна лабораторија обрадила 3.500 узорака земљишта

altТоком претходна три месеца у лабораторији Пољпривредне саветодавне и стручне службе Младеновац (ПССС) обрађено је преко 3.500 узорака пољопривредног земљишта.

Ово је прва година рада савремене лабораторије у Младеновцу, док су се претходних година анализе примале у Младеновцу, а обављале у суседним лабораторијама ван нашег града.

На завршетку првог тромесечног циклуса анализе пољопривредног земљишта, Гордана Димитријевић Бјеличић, члан Већа задужена за пољопривреду, обишла је запослене у лабораторији са којима је разговарала о раду лабораторије и резултатима добијених анализа.

Како нам је рекла Виолете Величковић, шеф лабораторије и Саветодавац за ратарство и повртарство, рађена је комплетна анализа земљишта на све кључне параметре. Она је истакла да је највише узорака обрађено са територије наше општине и то са парцела у Великој Крсни, Ковачевцу, Јагњилу, Дубони, Шепшину,Кораћици, Марковцу и Међулужју.

alt Резултати показују да је више од 80 одсто киселог земљишта што значи да је нужно урадити калцификацију земљишта јер је управо је ПХ вредност један од параметара значајних за плодност земљишта. Можемо ми да унесемо било коју формулацију ђубрива али биљка неће то да прихвати јер је кочи ПХ вредност за пун раст и развиће.

У нашим препорукама ће писати да пољопривредници прво морају да ураде калцификацију њиве јер се тако не повећава само ПХ вредност земљишта него и структура, што значи да се њиве, између осталог, и лакше обрађују.

Када се уради анализа земљишта, истовремено се раде и препоруке за сетву за шест ратарских култура, исто се ради и у воћарству и све се шаље на кућну адресу. На допису које пољопривредник добије од ПССС-а стоји и препорука да се пре коначне одлуке за одабир културе која ће се сејати, још једном посаветују са саветодавцима из ПССС-а рекла је Величковићева и најавила да ће се следећи циклус анализа радити почетком октобра, после скидања усева, односно жетве и бербе кукуруза и воћа.

altДрагана Стојиљковић, дипломирани инжењер ратарства, каже да се у лабораторији раде анализе макроелемената, конкретно пх вредност, количина азота, влажност, фосфор, калијум, хумус и калцијум карбонат.

Препоруке се дају за све параметере, како за органска тако и за минерална ђубрива. У овом циклусу смо радили анализе које су субвенционисане од Министарства пољопривреде, односно биле су бесплатне. Пољопривредници су имали право на бесплатне анализе са десет катастарских парцела што је важило само за регистрована газдинства. Важно је напоменути да је један од услова за добијање државних подстицаја да свако има урађену агро хемијску анализу земљишта за које аплицира за субвенције, како за подизање засада воћa тако и за друге ратарске кулутре.

 

ÂÂÂÂ  

altÂÂÂÂÂ   alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.