logo

Актуелности

Извештај о раду Штаба за ванредне ситуације на територији градске општине Младеновац(извештајни период 31.3.2020. – 16.4.2020.)

alt

У извештајном периоду (1.4.2020. - 16.4.2020.) Штаб за ванредне ситуације на територији градске општине Младеновац одржао је укупно две седнице у оквиру којих је донео две одлуке. Истовремено, у овом периоду на дневном нивоу поступано је у складу са наредбама Градског штаба за ванредне ситуације и других републичких органа с чим у вези је командант Штаба за ванредне ситуације донео једну наредбу.

1.4.2020.
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било десет екипа волонтера, које су поделиле 960 пакета.
-Број позива у кол центру био је 292.
-У току дана ангажовано је укупно 64 волонтера.
-Друштво пчелара à ¢€žКосмајÃƒƒ ¢€œ донирало је Штабу за ванредне ситуације донирало је 57 килограма меда и 71 бочицу прополис капи.

2.4.2020.
-У складу са наредбом Градског штаба за ванредне . Г-Број: 82-2429 од 1.4.2020. Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац направио је план дезинфекције објеката и стамбених зграда на територији градске општине Младеновац.
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било десет екипа волонтера, које су поделиле 819 пакета.
-Број позива у кол центру био је 307.
-У току дана ангажовано је укупно 68 волонтера.

3.4.2020.
-По добијању наредбе Градског штаба за ванредне ситуације , Г- Број: 82-2444 од 3.4.2020. године, организован је састанак са представницима Домова за стара лица на територије градске општине Младеновац. По закључцима са овог састанка, Штабу су достављени подаци о капацитетима, тренутном броју корисника и броју расположивих лекара и медицинског особља. Такође, домови су у обавези да два пута недељно достављају извештаје о стању који се прослеђују Граду Београду. Редовно се прати епидемиолшка ситуација у оввим установама, а Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац доставио је овим установама помоћ у виду заштитне опреме и дезинфекционих средстава.
-Настављена је дезинфекција јавних површина и објеката у месним заједницама: Велика Иванча, Пружатовац, Међулужје, Јагњило, Велика Крсна, Ковачевац, Кораћица, Селтерс, Амерић, Влашка, Сенаја, Шепшин, Границе, Дубона, Рабровац, Марковац, Рајковац и Село Младеновац.
-Припадници Полицијске станице Младеновац и волонтери Црвеног крста пружали су помоћ пензионерима током јутарње куповине од 04 до 07 часова. Волонтери су најстаријим суграђанима дезинфиковали руке средством за дезинфекцију пре и после коришћења банкомата и преузимања новчаних средстава како би им обезбедили здравствену сигурност
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било десет екипа волонтера, које су поделиле 680 пакета.
-Број позива у кол центру био је 259.
-У току дана ангажовано је укупно 52 волонтера.

4.4.2020.
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било десет екипа волонтера, које су поделиле 804 пакета.
-Број позива у кол центру био је151.
-У току дана ангажовано је укупно 52 волонтера.
-Настављена је дезинфекција јавних површина и прилаза важнијим објектима у граду, највећим мало продајним објектима и другим трговинама, Цркви, згради општине, згради Суда, Полиције, Дому здравља, Болници, РФЗО и другим важнијим објектима. Такође, дезинфиковане су најпрометније саобраћајнице и прилази домовима за стара лица и Геронтоошком центру.
-У Младеновцу је почела подела дезинфекционог средства које грађани могу користити за дезинфекцију површина. Канистер са већ припремљеним раствором натријум-хипохлорита налази се на платоу испред Спортско-рекреационог центра à ¢€žЉубомир Ивановић-Геџаà ¢€œ и допуњаваће се редовно. Дезинфекционо средство није могуће преузети током трајања полицијског часа.

5.4.2020.
-У складу са најновијим мерама Владе Републике Србије, Зелена и Робна пијаца, које се налазе у саставу ЈКП Ãƒƒ ¢€žПијаце Младеновацà ¢€œ, престале су са радом. Како би у новонасталим околностима помогли својим корисницима, а грађанима Младеновца омогућили да се и даље снабдевају робом код својих продаваца, младеновачке Пијаце покренуле су нови начин снабдевања суграђана.
-Све податке грађани могу да виде на сајту сајту и Фејсбук страници Општине, као и на сајту ЈКП Ãƒƒ ¢€žПијаце Младеновац:  https://pijacemladenovac.rs/
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било десет екипа волонтера, које су поделиле 293 пакета.
-Број позива у кол центру био је 28.
-У току дана ангажовано је укупно 5 волонтера.

6.4.2020.
-Настављена дезинфекција улаза стамбених зграда у месним заједницама Центар, 25. Мај и Драпшин. Укупно је дезинфиковано 63 улаза. У наведеним деловима града, поред улаза, истовремено су дезификовани и прилази продавницама.
-Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац обезбедио је бесконтактне мераче телесне температуре немачког произвођача à ¢€žGerathermà ¢€œ који су намењени потпуно безбедном, хигијенском, брзом и поузданом мерењу температуре.
У циљу превенције ширења заразе Ковид 19, три топломера обезбеђена су за службе младеновачког Дома здравља и по један за Специјалну болницу за интерне болести, Јавно комунално предузеће à ¢€žМладеновацà ¢€œ, Геронтолошки центар Младеновац, Дом за смештај и негу одраслих и старијих особа à ¢€žСвети Николаà ¢€œ и Дом за старе особе à ¢€žЛугà ¢€œ.
-Број позива у кол центру био је 222.
-У току дана ангажовано је укупно 52 волонтера.
7.4.2020.
-Командант Штаба за ванредне ситуације Градске општине Младеновац уручио је пакете заштитне опреме представницима Геронтолошког центра, Дома за старе особе à ¢€žЛугà ¢€œ и Дома за смештај и негу одраслих и старијих à ¢€žСвети Николаà ¢€œ.
-Пакете је обезбедио Градски штаб за ванредне ситуације, а у њему се налазе средства за хигијену, дезинфекциона средства и други материјал који је неопходан за квалитетно одржавање хигијене у старачким домовима. Штаб за ванредне ситуације Градске општине Младеновац обезбедио је за ове установе заштитне маске и рукавице, као и бесконтактне мераче температуре, све у циљу превенције ширења вируса Ковид 19.
-У окивру редовне дезинфекције третирано је још 60 улаза стамбених јединица у месној заједници 25. Мај
-Број позива у кол центру био је 166.
-У току дана ангажовано је укупно 54 волонтера.

8.4.2020.
-По плану који је донео специјални оперативни тим за сузбијање заразних болести улази се у другу фазу дезинфекције улица, јавних површина и улаза у стамбене јединице. Третиране су површине у Драпшину и Тозином воћу, у улицама Михаила Миловановића, Радничкој, Димитрија Туцовића, Вука Караџића, Кнеза Лазара, Јанка Катића, Шарпланинској и Савића Млин. Дезинфиковано је 46 улаза у МЗ Ãƒƒ ¢€ž25. МајÃƒƒ ¢€œ
-Хумани Младеновчани одазвали су се у великом броју акцији добровољног давања крви коју су у Младеновцу организовали младеновачки Црвени крст и Институт за трансфузију крви Србије. У акцији је прикупљено укупно 79 јединица крви јер, из здравствених разлога, једанаесторо грађана није било у прилици да да крв. Више од 20 полицијских службеника запослених у Полицијској станици Младеновац прикључило се акцији добровољног давања крви.
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било пет екипа волонтера, које су поделиле 46 пакета.
-Број позива у кол центру био је 167.
-У току дана ангажовано је укупно 55 волонтера.

9.4.2020.
-Штаб за ванредне ситуације на територији градске општине Младеновац дао је позитивно мишљење на Предлог одлуке о организацији и раду градске општине Младеновац у ратном и ванредном стању које је сачинила Служба за послове одбране, цивилне заштите и ванредних ситуација Управе ГО Младеновац. Исти предлог одлуке усвојило је Веће градске општине Младеновац.
-Наставља се дезинфекција улица и тротоара, као и улаза у стамбене објекте. Третиране су улице Смедеревски пут, Далматинска, Пут Лукића, Македонска, Космајска, Милутина Миланковића, Славка Манојловића, Краља Петра Првог и Краљице Марије. Дезинфиковани су улази стамбених јединица у МЗ Ãƒƒ ¢€ž25. МајÃƒƒ ¢€œ и à ¢€žБаташевоà ¢€œ, укупно 45 улаза.
-Број позива у кол центру био је 171.
-У току дана ангажовано је укупно 53 волонтера.

10.4.2020.
-Волонтери Црвенго крста у јутарњим сатима пружали су помоћ најстаријим суграђанима. Дезинфиковали су им руке пре и после преузимања новчаних средстава на банкоматима.
-У наставку дезинфекције улаза стамбених јединица третирани су улази у МЗ Ãƒƒ ¢€žБаташевоà ¢€œ, укупно 37 улаза, као и улице Шарпланинска, Јанка Веселиновића, Милутина Миланковића, Црквена, Славка Манојловића, Владимира Ћоровића и Момчила Живојиновића
-Волонтерски сервис наставио је поделу пакета пензионерима чија пензија износи мање од тридесет хиљада динара. На терену је било пет екипа волонтера, које су поделиле 60 пакета.
-Број позива у кол центру био је 133.
-У току дана ангажовано је укупно 52 волонтера.

11.4.2020.
-Дезинфекционим средствима третиране су градске улице са припадајућим пешачким комуникацијама у улицама Јанка Катића, Александра Обреновића, Космајксој, Смедеревски пут и Далматинској.
-Број позива у кол центру био је 22.

12.4.2020.
-Број позива у кол центру био је 8.

13.4.2020.
-Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац ставио се на располагање руководству Института за рехабилитацију à ¢€žСелтерсà ¢€œ за време трајања лечења здравствених радника, запослених у здравственим установама, припадника Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, њих деведесеторо код којих је дијагностиковано присуство вируса, који су смештени у овај Институт. Штаб за ванрдне ситуације обезбедио је воду, сокове и деведесет пакета сланих и слатких грицкалица који су сваком од њих достављени у складу са свим прописаним мерама заштите.
-Наставља се дезинфекција улаза стамбених јединица у МЗ Ãƒƒ ¢€žЦенатрà ¢€œ, укупно 31 улаз.
У оквиру редовне дезинфекције јавних површина, средствима су третиране приступне и интерне саобраћанице у домовима за стара лица:
- Улица Филипа Филиповића и саобраћајние у оквиру Геронтолошког центра у МЗ Ãƒƒ ¢€žСелтерсà ¢€œ
- Улица Брестовачка и саобраћајнице у оквиру Дома за стара лица à ¢€žЛугà ¢€œ у МЗ Ãƒƒ ¢€žКовачевацà ¢€œ.
- Златиборска улица и саобраћајнице у оквууру Дома за стара лица à ¢€žСвети Николаà ¢€œ у МЗ Ãƒƒ ¢€žРајковацà ¢€œ
Такође, обављена и дезинфекција приступних и интерних саобраћајница Иниститута за рехабилитацију à ¢€žСелтерсà ¢€œ и Специјалне болнице за интерне болести,а третирани су и прилази већим трговинским објектима у граду
-Број позива у кол центру био је 148.
-У току дана ангажовано је укупно 20 волонтера.

14.4.2020.
-Наставља се дезинфекција улаза стамбених јединица у МЗ Ãƒƒ ¢€žЦентарà ¢€œ, укупно 36 улаза
-Број позива у кол центру био је 112.
-У току дана ангажовано је укупно 18 волонтера.

15.4.2020.
-Дезинфиковано 35 улаза у стамбене објекте у МЗ Ãƒƒ ¢€žЦентарà ¢€œ
-Број позива у кол центру био је 123.
-У току дана ангажовано је укупно 21 волонтера

16.4.2020.
-Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац, по пријему захтгева Дома за смештај старих лица à ¢€žЛугà ¢€œ, у сарадњи са Црвеним крстом Младеновац, обезбедио је и доставио овом Дому 15 кревета, 30 душека и 30 јастука за смештај лекарског особља ове установе, у циљу омогућавања потпуног карантина у наредних 15 дана.
-По захтеву Дома здравља Младеновац, Штаб за ванредне ситуације обезбедио је за запослене у овој установи и доставио им 100 мантила и 100 заштитних одела.
-У Kовид амбуланту Дома здравља Младеновац, од 17. марта, када је почела са радом, до данас, јавило се 453 пацијента. Тест на присуство вируса Ковид19 урађен је код 64 пацијента, од чега је четрдесет пацијената имало негативан налаз, а њих дванаесторо било је позитивно на вирус. Од поменутих дванаест пацијената, петоро је већ отпуштено са болничког лечења, док за дванаест пацијената још нису стигли резултати.
-По евиденцији Портала отворених података Републике Србије, двадесет седам особа које имају пребивалиште на територији општине Младеновац заражено је вирусом Kовид 19, од чега се петнаест налази на евиденцији Портала отворених података Републике Србије, примљени у здравствене центре пре 17. марта, имају благу клиничку слику или очекују други контролни налаз. Ови пацијенти нису прошли кроз Kовид амбуланту Дома здравља Младеновац, а неки од могућих разлога су зато што су дошли из иностранства, већ су се налазили у медицинским центрима, зато што се ради о медицинским радницима или зато што само имају пребивалиште на територији наше општине а живе ван територије ГО Младеновац.
-Просек година особа које су заражене вирусом Ковид 19, а који су се јавили у амбуланту Дома здравља Младеновац је 41 година. Најстарији пацијент има 72 године, излечен је и има негативан налаз, најмлађи пацијент има 5 година, нема симптоме и налази се под надзором лекара.
-У последњих неколико дана смањује се број пацијената са респираторним симптомима који се јављају у Ковид амбуланту Дома здравља Младеновац. Упркос томе, биће повећан број урађених брисева због контролних прегледа онколошких болесника, трудница које се припремају за порођај и контролних брисева пацијената који су смештени у Институт за рехабилитацију Селтерс.
-У Институт за рехабилитацију Селтерс смештени су здравствени радници, припадници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, њих деведесеторо код којих је дијагностиковано присуство вируса.
-Према информацијама из Ковид амбуланте Дома здравља Младеновац, једном од пацијената који се налази у Институту за рехабилитацију Селтерс већ је урађен контролни брис који је негативан и тај пацијент биће отпуштен. У наредним данима биће урађен контролни тест за 60 лица која су смештена у Институту за рехабилитацију Селтерс.
-Ковид амбуланта Дома здравља Младеновац радиће сваког дана и за време трајања Ускршњих празника од 08 до 18 часова.
-Следећи извештај Ковид амбуланте биће прослеђен Штабу за ванредне ситуације градске општине Младеновац првог радног дана након Ускршњих празника.
-Дезинфикационим средствима третиране су интерне саобраћајнице у домовима за стара лица и Геронтолошком центру. Такође, дезинфекијца површина извршена је и на прилазима Институу за рехабилитацију à ¢€žСелтерсà ¢€œ и Специјалној болници за интерне болести.
-Број позива у кол центру био је 84.
-У току дана ангажовано је укупно 21 волонтера.

ЗАКЉУЧАК

-Кол центар примио је укупно 2397 позива грађана; грађанима је подељено још 800 пакета према критеријумима: старост преко 65 година, пензионери социјално угрожена лица, самохрани родитељи, лица без примања и сл. грађанима који су помоћ затражили путем Кол центра или преко повереника цивилне заштите. Услуге волонтера (доношења пакета хране по поруџбини и испоруке лекова) наши суграђани користли су више од 500 пута.
Пензионерима који имају примања мања од 30000 по списку Центра за социјални рад Града Београда, подељено је 8436 пакета које је обезбедио Град Београд.
-Припадници МУП РС ПС Младеновац је у извештајном периоду открили су три кривична дела из члана 248. Кривичног закона и 46 прекршаја кршења мера забране кретања.
-Центар за социјални рад à ¢€“ одељење у Младеновцу организовао је достављање оброка из народне кухиње лицима старијим од 65 година и лицима која нису у могућности да преузимају оброке, нити имају треће лице које би им доставило оброке.
-Штаб за ванредне ситуације градске општине Младеновац у извештајном периоду издао је 65 потврда за кретање грађана у време забране кретања а за потребе неге грађана и помоћи у кући по овлашћењу Министарства за рад, борачка и социјална питања.
-Према извештају Дома здравља Младеновац, епидемиолошка ситуација је стабилна, рецепти се преписују позивом на број телефона 8241591 и електронски се прослеђују апотекама, а пацијентима који се изјасне да у свом окружењу немају никог млађег волонтери ГО Младеновац лекове носе на кућну адресу. Амбуланта за фебрилна стања ради сваког дана од 8 до 18 часова.
-У току овог извештајног периода сарадња и функицонисање свих чланова Штаба за ванредне ситуације ГО Младеновац допринели су добром и квалитетном испуњавању свих задатака градског и републичког штаба а у циљу превенције ширења вируса Ковид19.

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ
НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ
III-09-820-1-44/1/2020 од 24.4.2020.

Командант Штаба
Владан Глишић

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.