logo

Друштво

Едукација кључна у борби против насиља над женама

 

У борби против насиља над женама неопходно је да се удруже сви, а један од важних елемената у тој борби је едукација, поручено на јавном часу "Жене-живот без насиља", одржаном 6. августа у сали градске општине Младеновац.

Народна посланица Наташа Јовановић рекла је да је насиље над женама озбиљна тема оценивши да је у борби против тог великог зла неопходно заједништво.
Она је апеловала на институције и грађане да се уједине у тој борби додајући да акценат треба ставити на превенцију и едукацију.

- Акценат треба ставити на породицу која је заборављена у брзини данашњег живота - рекла је Јовановићева, додајући да не треба ћутати о том насиљу већ да оно мора да се препозна и да се реагује.

Посланица је истакла и да су често наслови у новинама о насиљу над женама бомбастични и да се такви случајеви преносе само као вести, а да би акценат требало да се стави на осуду онога који је злостављао.

Начелница у Одељењу за родну равноправност заштитника грађана Борјанка Перуничић рекла је да је у протеклих 10 година омбудсман значајну пажњу посветио насиљу над женама, али да свакодневни бројни наслови о насиљу над женама и убиства показују да много тога треба да се уради да би се такви случајеви смањили.

Смањењу насиља требало би да допринесе, пре свега, доследна примена закона, али и доношење измена и допуна законских решења, навела је Перуничићева.
"Сви заједно требало би да радимо на овом проблему", закључила је Перуничиева.

Наташа Јовановић из Аутономног женског центра рекла је да је код нас висока толеранција на насиље, да је насиље широко распрострањено и да не уме да се дефинише шта је насиље.
"Насиље је свесно изабрано понашање и узрок насиља је злоупотреба моћи", рекла је она, додајући да је од почетка године 18 жена убијено од руку својих тренутних или бивших партнера.

Наводећи да је насиље недопуство понашање, Јовановићева се сложила да закони нису лоши, да их треба унапредити, али и да ако би се примењивали насиља би било мање. Она је навела и да је суштина насиља у злоупотреби моћи, а да је патријархална средина за њу плодно тло.

"У том контексту насиље није ништа друго него жеља да се жена контролише", рекла је Јовановићева, додајући да институције то често гледају као да се ради о сукобу, као и да сукоб није исто што и насиље.

Уредница у новинској агенцији Тањуг Ивана Петронијевић рекла је да начин на који медији извештавају доприноси креирању јавног мњења и да новинари о насиљу у породици морају да извештавају поштујући стандарде, тако да штите достојанство жртве, али и доприносе подизању свести о томе да је породично насиље апсолутно неприхватљиво.

Она је истакла да новинари морају да извештавају о породичном насиљу као о проблему и аномалији са којим се суочава цело друштво, а да не пишу сензационалистичке текстове какве је друштво у Србији, како је навела, имало прилику да чита претходних неколико месеци.

Према њеним речима, Тањуг не броји жртве, већ се у сарадњи са државним институцијама и невеладиним организацијама годинама бави суштином проблема насиља у породици.
Петронијевићева је нагласила да су теме којима се Тањуг бави, између осталог, економска независност и оснаживање жена, као и охрабривање жена да пријаве насиље.

Јавни час у Младеновцу организовао је Центар за заштиту људских и мањинских права и вредности "Око", а том приликом је одржано и такмичење у беседништву где је награду однела Нада Дедић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.