Здравство

Дом здравља у акцији борбе против рака дојке

Објављено у Здравство.

 

Заменик градског секретара за здравство, Александар Стефоски, посетио је јуче Дом здравља Младеновац поводом обележавања Недеље борбе против рака дојке.

У младеновачком Дому здравља организована је тродневна акција мамографских прегледа како би жене могле без чекања, здравствене књижице и упута да се прегледају и добију савет од стручног особља. Од укупног броја прегледа, код десет жана уочене су одређене промене што подразумева слање на даље дијагностичке прегледе.

Како је Стефоски рекао, овом акцијом Град Београд показује да су за њега сви становници града исти и да се ради на превенцији и здравственој заштити жена и у рубним општинама Града.

– Дом здравља Младеновац такође ради превентивне прегледе жена у склопу недеље борбе против тумора дојке. Значај превентивних прегледа је велики ако знамо да је рано откривање излечиво у 90 одсто случајева, али да се  нажалост највећи број жена, њих 75 процената јави у поодмаклој фази болести када је и лечење дуготрајније. Са оваквим акцијама ће се наставити и даље, а све у циљу да се превентивним прегледима обухвати што већи број жена. У склопу ових прегледа се ради преглед,мамографија,ултразвук и саветовалиште – рекао је Стефоски.

Он је нагласио да рак дојке је излечив и зато је потребно континуирано предузимати активности, како би се повећао проценат жена које редовно иду на превентивне прегледе и код којих се болест открива у фази када је могућност излечења значајна. Подаци говоре да се  у Србији годишње дијагностикује преко 4.000 новооболелих, а умре око 1.600 жена.

Члан Привременог органа, Наташа Јовановић, захвалила се градском Секретаријату што је и Младеновац увршћен у ову акцију.

– Младеновац је дуго био запостављен и ово је била прилика да и код нас унапредимо здравствену свест о превентивном деловању. Такође, причали смо о будућим акцијама и помоћи Града Београда јер у Младеновцу постоји недостатак медицинских апарата и лекара специјалиста – рекла је Јовановићева.

Иначе, поводом обележавања Недеље борбе против рака дојке, Град Београд – Секретаријат за здравство организовао је акцију прегледа за жене у домовима здравља Раковица, Звездара, Младеновац и Земун. У овим здравственим установама жене су могле од 9 до 16 часова, да се прегледају и добију савет о потреби да се редовно јављају лекару јер је превенција болести најзначајнија.