logo

Језера

.

.

.

.

Марковачко језеро

У атару села Марковац, окружено храстовом, церовом и багремовом шумом, на 6 km од Младеновца, према Крагујевцу, смештено је Марковачко језеро, дуго 1000 и широко 500 m, површине око 16 хектара. Налази се на путу Младеновац - Аранђеловац - Топола, а настало је 1969. изградњом бране на речици Кошарној.

На његовој обали су угоститељски објекти, бунгалови, а у дубинама (и до 11 m), крије шарана, сома, штуку, клена, бабушку, караша, гргеча, бодарку... Најчешће се пеца шаран, деверика, бабушка и сом.

Становници приобаља су дивље патке, велики гњурац, бела и сива чапља, црна лиса, а околних шума зец, фазан и препелице.

Има уређено купалиште и бетонирани део који улази у воду око 4 метара, тако да је погодан за одмарање, купање и камповање. Дозвољено је постављање шатора, али није дозвољено коришћење пловних средстава, а пецање је дозвољено само са обала.

.

.

.
Рабровачко језеро

У селу Рабровац, 15 km од Младеновца, на регионалном путу Младеновац - Смедеревска Паланка, налази се Рабровачко језеро, дугачко преко 700, широко око 150, а дубине и до 16 метара. Настало је акумулацијом на потоку Трстенци које пролази кроз село Рабровац.

Језеро је порибљено и обилује рибом, а најзаступљеније рибе су шаран, амур, деверика.Уоквирено је пашњацима и ливадама, као и дрвећем које се надвија над језером правећи око њега хлад у топлим летњим данима.

Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.